MASAKAN
Perancangan
Menu
·
Menu
ialah satu senarai hidangan yang lengkap untuk sesuatu sajian.
·
Tujuan
merancang menu
a) Menyediakan
hidangan seimbang.
b) Menyediakan
hidangan yang menyelerakan dan menarik.
c) Mengelakkan
pembaziran.
·
Faktor-faktor
yang mempengaruhi perancangan menu
a)Keperluan fizikal- Membekalkan nutrient yang
mencukupi bagi setiap individu
berdasarkan umur, jantina, saiz badan, kesihatan
dan jenis pekerjaan.
b)Tujuan hidangan- Sama ada untuk majlis formal atau
tidak formal.
c)Bilangan tetamu- Kuantiti
makanan dan variasi bergantung kepada tetamu yang akan hadir.
d)Keseimbangan hidangan- Mempunyai
variasi dari segi warna, tekstur, bau, bahan makanan dan kaedah memasak.
e)Sumber- Kewangan, bahan
makanan yang segar dan mudah diperoleh, kemahiran memasak. Tenaga kerja yang
ada dan masa yang diperuntukkan.
f)Kegemaran individu- Setiap
individu mempunyai selera yang berlainan dari segi rupa, warna, rasa, baud an
tekstur makanan serta cara persembahan hidangan.
Penyediaan
dan Penyajian Hidangan
·
Hidangan
sepinggan lengkap-merupakan hidangan seimbang
yang mempunyai kandungan nutrien yang lengkap untuk tubuh.
·
Hidangan sepinggan lengkap
boleh dihidangkan sebagai hidangan utama dan sampingan.
Alatan
dan kelengkapan dapur
ü Alatan
dan kelengkapan dapur adalah penting untuk menyediakan makanan dan membantu
memudahkan kerja menyediakan, memasak dan menyaji makanan.
ü Alatan
dan kelengkapan ini terdiri daripada alatan menyedia, alatan memasak dan alatan
menyaji.
·
Kain
Dapur
a)Kain pengelap
ü Mengeringkan
peralatan masakan dan menutup bahan masakan sebelum dimasak.
ü Diperbuat
daripada kain kapas dan kain linen yang mudah menyerap air.
b)Kain pencuci
ü Mencuci
pinggan mangkuk, mengelap periuk, tin pembakar, dapur, peti sejuk dan papan
pencanai.
ü Diperbuat
dari kain kapas lembut.
c)Kain muslin
ü Menutup
makanan sebelum dan selepas dimasak.
ü Menapis
cecair seperti agar-agar, sirap dan santan.
ü Diperbuat
dari kain kapas halus dan biasanya berwarna putih.
d)Sarung tangan ketuhar
ü Mengangkat
alatan yang panas dari dapur.
ü Mengeluarkan
Loyang dari oven.
ü Diperbuat
daripada kain tahan panas.
e)Tuala tangan
ü Mengesat
dan mengeringkan tangan yang bersih.
ü Diperbuat
daripada kain tuala dan kain linen yang mudah menyerap air.
Penyediaan Makanan
1. Panduan
semasa menyediakan dan memasak makanan ialah:
ü Kebersihan
diri, makanan dan alatan serta tempat kerja.
ü Mengikut
ketepatan masa yang diperuntukkan.
ü Mengemas
tempat kerja selepas memasak.
2. Panduan
semasa menyajikan makanan secara peranggu meja ialah:
ü Menggunakan
peranggu meja yang sesuai.
ü Merancang
makanan supaya dapat disajikan tepat pada masanya.
ü Menghias
makanan.
ü Sajian
panas dihidangkan panas dan sajian sejuk dihidangkan sejuk.
ü Mengemas
meja, kutleri dan alatan selepas makan.
ü Menyimpan
makanan yang tidak habis dimakan.
3. Contoh
minuman berkhasiat termasuklah minuman bersusu atau minuman bercoklat.
4. Contoh
minuman yang menyegarkan termasuklah jus buah-buahan dan jus sayur-sayuran.
Mengira
Kos Hidangan
Kos hidangan=kos
bahan mentah+kos upah+kos overhed
ETIKA MAKANAN
· Bermaksud
adab dan sopan semasa makan.
· Antara
adab di meja makan ialah:
ü Duduk
dengan postur yang betul semasa di meja makan.Kaki dirapatkan.
ü Tunggu
sehingga semua tetamu duduk, baru mula makan.
ü Utamakan
tetamu yang lebih tua dalam mengambil makanan.
ü Semasa
menyuap makanan, bongkokkan badan sedikit sahaja.
ü Jika
menggunakan kutleri, gunakan dengan betul.
ü Ambil
makanan yang berdekatan dahulu.Jika makanan terletak jauh, minta bantuan orang
untuk menghulurkannya.
ü Kumpul
sisa makanan di hujung pinggan atau ke dalam mangkuk yang telah digunakan.
ü Rapatkan
kutleri setelah selesai makan.
ü Meminta
kebenaran meninggalkan meja makan terlebih dahulu.
ü Jangan
mencungkil gigi di hadapan orang.
ü Jangan
mengetuk hujung jari ke pinggan.
· Perkara
yang perlu dielakkan apabila di meja makan:
ü Bercakap
dengan kuat dan ketawa.
ü Bercakap
dengan mulut penuh.
ü Sendawa
di hadapan tetamu.
ü Mencungkil
gigi di hadapan orang.
ü Meletakkan
siku di atas meja makan.
ü Jangan
tiup makanan di hadapan orang.
No comments:
Post a Comment