GALERI


KUIH PUTERI AYU
Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan)
5 biji telur (saiz kecil)
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara :
Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.


                 













Bahan-bahan ( Saiz loyang 30 cm )

* 4 cawan ubi kayu siap di parut dan di buang airnya ( anggaran 2 kg
ubi kayu )
* 1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dgn 2 cwn air)
* 1 cawan gula pasir
* 3 cawan santan cair

Bahagian Atas
* 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
* 2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
* 1 1/2 cawan tepong gandum

Cara-cara

1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu yang telah di parut, di perah buang airnya dgn menggunakan
tuala bersih.
3. Masukan kedalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan
gula pasir. Gaul sebati.
4. Kukus sehingga masak.
5. Setelah masak, tekan2 seperti membuat pulut seri muka.
6. Satukan santan pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga
sebati. JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan
pecah2. Guna pemukul telor tangan aje..
7. Tapiskan adunan dan tuangkan keatas adunan ubi tadi. kukus selama
30 minit.
8. Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan
tisu..biarkan sebentar dan tutup api..
9. Sejukan..sedia untuk di makan..




 TERUNG TUMIS CILI KERING
Bahan-bahan :
3 biji terung panjang dipotong dan digoreng
 4 batang cili kering -
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
ikan bilis
1/4 kiub ayam
Cara Memasak
Kisar semua bahan kecuali terung. 
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan.
Masukkan terung yang telah digoreng.
Perasakan dan hidang.
********
 AYAM KAMPUNG MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam dipotong sederhana besar
10 biji cili api
1 biji bawang besar
2 cm halia
3 biji bawang putih
1 sudu serbuk kunyit
2 batang serai
3 helai daun limau purut
1 biji kelapa parut (dapatkan santan)
Cara membuatnya :
Kisar bawangbesar, halia, bawang putih dan cili api.
Sediakan periuk.
masukkan ayam, bahan kisar, serai dan daun limau purut
dan sedikit air.
Masukkan garam dan asam jawa.
Masak sehingga ayam empuk.. masukkan santan
Biar mendidih dan perasakan

No comments:

Post a Comment