BAB1: Pemakanan dan pengurusan sajian
1.1Penyediaan dan penyajian makanan
Faktor penyediaan makanan
•Mengetahui bilangan orang yang hendak makan.
•Mengikut belanjawan dan kemahiran yang diperlukan.
•Mengetahui keseimbangan nutrien dalam sajian.
•Mengetahui keperluan diet seseorang.
•Menyaji dan menghias makanan.
•Menjaga kebersihan makanan dan kebersihan diri.
1.1.1Pengertian makanan bekal
Makanan bekal ialah makanan yang dimasak dan dibungkus
untuk dimakan di tempat lain.Makanan bekal mestilah seimbang, mudah dibawa,
tidak berkuah, tahan lama, dan mudah disediakan.
1.1.2Faktor penting memilih pembungkus makanan
-Mangkuk tingkat •Menyimpan makanan secara asing dan
mudah dibawa.
-Kelalang(termos/flask) •Menyimpan makanan/minuman panas
dan seju
•Tahan haba.
•Tahan haba.
-Bekas plastik •Bertutup rapat,
kedap udara dan tidak mudah pecah.
-Polistirena •dipakai buang dan
mudah dibawa.
-Daun pisang •Pakai dan buang.
•Tidak
bertoksid dan berbau harum.
1.1.3Faktor utama merancang menu
untuk makanan bekal
-makanan hendaklah seimbang
-makanan mudah dibawa, tidak
berkuah, tahan lama, dan mudah disediakan.
1.1.4Rancangan kerja amali
Rancangan kerja amali hendaklah
merangkumi perkara yang berikut:
Rancangan kerja→Tugasan amali
Rancangan kerja
-menyediakan resipi dan kertas pilihan
makanan
-membuat pengiraan kos dan
menyediakan kertas susunan kerja
Tugasan amali
Anda dikehendaki menyediakan makanan
bekalan untuk tiga orang.
Jenis makanan:-Sejenis makanan
savouri, masakan manis, minuman panas dan buah-buahan.
1.1.5Menyedia, memasak, membungkus,
dan membuat pengiraan kos makanan bekal.
•Contoh menu pilihan:Menu A- the”O”, Kek permaisuri,
makuroni goring, buah limau Sunkist
•Resipi-menyenaraikan bahan-bahan
dan cara penyediaan makanan
•pengiraan kos-Kos sajian=kos bahan
+ kos upah + kos overhed
1.1.6 Memilih dan merancangan menu
makanan menu makan tengah hari dan makan malam
Hidangan makan tengah hari dan
malam merupakan sajian utama bagi seseorang.Pilihan menu untuk hidangan utama
mestilah berhasiat dan seimbang.
1.1.7Peranggu meja
Peranggu meja ialah persiapan meja
makan yang lengkap dengan susun atur alatan yang betul.
Tujuan menyediakan peranggu meja
ialah:
(a)
memudahkan makanan dimakan dan menambah selera makanan
(b)
memberi panduan cara menggunakan alat yang betul.
(c)
Menunjukkan daya kreativiti menghidang
1.1.8Menyediakan peranggu meja
sajian untuk makan tengah hari dan malam
Sajian cara Melayu
•Kulteri yang digunakan adalah
seperti camca teh, camca sedang dan senduk nasi
•gelas diletakkan di sebelah kiri
pinggan makan
Sajian cara India
•gelas diletakkan di sebelah kiri
pinggan
Sajian cara Cina
•menggunakan meja sajian berbentuk
bulat
Sajian cara Barat
•gelas dan cawan diletakkan di
sebelah kanan pinggan makan
•napkin meja diletakkan di atas meja
Sajian cara buffet
•sajian mestilah mencukupi dengan
jumlah tetamu yang dijemput
1.2Reka cipta resipi
1.1.2
Hidangan untuk pesakit
Hidangan untuk pesakit
Pesakit perlu diberi makanan yang
berkhasiat, seimbang, tidak berlemak dan menarik selera.
Jenis sajian:
•sajian cecair- hiadangan yang
sesuai untuk pesakit tenat
•sajian lembut- hidangan sesuai
untuk pesakit normal
•sajian ringan- hidangan sesuai
untuk pesakit yang hampir pulih
•sajian biasa- hidangan untuk
pesakit yang pulih
1.2.2
Menyedia, memasak, menghidang dan membuat pengiraan kos hidangan untuk pesakit
Menyedia, memasak, menghidang dan membuat pengiraan kos hidangan untuk pesakit
•merancangkan menu yang sesuai
•membuat resipi untukhidangan
pesakit
1.2.3
Makanan siap masak untuk pesakit
Makanan siap masak untuk pesakit
Makanan siap masak ialah makanan
yang telah melalui proses penyediaan yang lengkap dan boleh dimakan terus tanpa
dimasak atau dipanaskan terlebih dahulu.
Menyenarai pelbagai alternative
penambahan nilai
•Makanan siap masak boleh ditambah
nilai dari segi rasa, rupa dan teksturnya.Ini boleh membuka selera pesakit.
1.3
Faktor-faktor penting merancang menu hidangan untuk pesakit
Faktor-faktor penting merancang menu hidangan untuk pesakit
•Hidangan yang disaji hendaklah
mengikut arahan doktor
•Hidangan hendaklah mengandungi
nutrien dan tidakberlemak.
•Hidangan yang dapat menarik selera
pesakit
•Jaga kebersihan semasa
menghidangkan makanan
Amat membantu 👍👍👍
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete